202411 - Vakıf Katılım - Finansal Çözümler (160x600 Sol)
202411 - Vakıf Katılım - Finansal Çözümler (160x600 Sağ)

21 Ekim 2024

​İsrail-İran Gerilimi: İmaj Mücadelesi

Son dönemde İsrail ve İran arasında gerilim artmış, Lübnan’da Nasrallah’a yapılan suikastle daha da şiddetlenmiş durumdaydı. Son olarak İsrail, geçtiğimiz gün İran tarafından yapılan füze saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Bu saldırılarda hedeflenen bölge arasında askeri üsler ve havalimanları bulunuyordu. İsrail ilk defa bu kadar ağır bir saldırıya uğradı. Örneğin İsrail kurulduğundan beri Tel Aviv 75 yıldır hiç bombalanmamıştı, bu defa ağır bir saldırıya uğradı ve milyonlarca Yahudi sığınaklara indi. Birden fazla füzekritik öneme sahip askeri bölgeleri vurdu. Ancak İsrail'de gerek İsrail ve gerekse dünya kamuoyunun bu olaylarına ilişkin bilgilendirilmesioldukça kısıtlı ve kontrollü bir şekilde gerçekleşti. Kimse bu üslerde ne kadar kayıp var, bilmiyor.

 

İsrail’in İmajı Vuruldu

 

İsrail ordusu, saldırıların yerleri ve hasarlar hakkında bilgi paylaşımını hızlı bir şekilde yasakladı. "Times of Israel" gazetesi bu durumu doğrulayan bir haber yayımlayarakİsrail'in bu tür olaylara ilişkin görüntü ve kayıp kayıtlarını paylaşmayı yasakladığını duyurdu. Zaten 1973'ten bu yana İsrail'de her türlü kayıp ve zararın açıklanması yasal olarak yasaklanmış durumda. Bu durumİsrail'in uluslararası alanda imajını koruma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. İsrail, askeri operasyonlarda yaşanan kayıpların halk tarafından engellenerekdış dünyada güçlü ve dokunulmaz bir ülke algısının devam etmesini istiyor.

 

İsrail'in bu konuda son derece titiz ve hassas davrandığı görülüyor. Kamuoyuna yalnızca izin verilen bilgiler sunulması bu durumun boyutları ve etkileri hakkında tam bir resim elde edilmesini engellemektedir. Saldırılar sonucunda kaç İsrailli'nin hayatını kaybettiği tabi ki manipülasyonlara kurban gitti. Amerika ve İsrail'in bu bilgileri gizleme ve manipülasyon çabalarısaldırının ciddi boyutlarda olduğunu düşündürüyor. Çünkü İsrail'in en büyük kaybı yalnızca askeri değil, "vurulmaz, yıkılmaz" olarak görülen imajının zarar görmesidir ve her türlü çaba ile bu imajı korumak istiyorlar.

 

İsrail'de yaşanan zararların boyutu hakkında ortaya çıkan iddiaların büyük bir kısmı İsrail ve Amerika tarafından yayılan propagandalar olarak değerlendiriliyor. Bu tür bilgilerİsrail'in uluslararası alanda güçlü kalma stratejisinin bir parçası olarak sunuluyor. Ancak saldırının büyüklüğü ve kullanılan silahların göz önünde bulundurulmasıİsrail'in ciddi zararlara uğradığını ortaya koyuyor.

 

İran'ın Kullanılan Silahları ve Saldırının Boyutu

 

İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği bu saldırılarda hipersonik hızda seyreden Fettah füzeleri kullanıldı. Bu füzeler, saniyeler içerisinde 13-15 mach hıza ulaşabiliyor. Karşılığında dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından olan F-22 ve F-35 maksimum 2 mach hıza ulaşabiliyor. Fettah füzelerinin bu olağanüstü hız kapasitesiİsrail'in hava savunma sistemlerini ve erken uyarı mekanizmalarını aşma potansiyeline sahip. Eğer İran yeterli sayıda bu füzelerden elinde bulunduruyorsaİsrail hava saldırılarına karşı ciddi bir savunma zafiyeti yaşayabilir. İran, İsrail'e karşı ilk kez füzeleri kullanmış ve bu silahlara gerektiğinde nükleer başlık da ekleyebilirsiniz.

 

İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bagheri'nin yaptığı açıklamadasaldırının İsrail'in üç önemli hava üssünü hedef aldığı belirtildi. Bu üsler arasında Mossad'ın kullandığı bir üs, Navatim hava üssü ve Nasrallah suikastında kullanılan başka bir hava üssü bulunuyordu. Bagheriİran'ın bu saldırılarında İsrail'in altyapılarına doğrudan zarar verilmediğiniancak İsrail'in saldırılarına devam edilmesi halinde hayati altyapıların hedef alınabileceğini belirtti. Bu mesaj, İran'ın İsrail'e yönelik askeri hamlelerini olası bir çatışmanın boyutlarının daha da büyüyebileceğini gösteriyor.

Ne olacak?

 

İsrail ve İran arasındaki gerilim iki taraflı derin stratejilerin şekillendirdiği bir sürece evrilmiş durumda. İsrail'in askeri kayıplarını ve zararlarını gizleyerek imajını koruma çabalarıuluslararası arenada güçlü kalma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Buna karşılıkİran'ın hipersonik füzeleri gibi gelişmiş silah teknolojilerinin sahibi olması bölgesel güç aralığının genişleyeceği hakikatini öne çıkarıyor. İki ülke arasındaki çatışmaların geleceğikritik eşiklerden geçiyor, önümüzdeki günlerin daha da sıcak geçeceği aşikar.

 

**

NOTLAR

 

1.     "Acımadı ki" ile "Acıtmamış ki" söylemleri kardeştir.

 

2.     10 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Rasha, Gazze Şeridi'ndeki evlerini hedef alan bir İsrail hava saldırısında şehit olmadan önce vasiyetini bıraktı. Rasha, kıyafetlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını ve eşyalarının kuzenleri arasında paylaşılmasını vasiyet ediyor.

 

3.     Eski İsrail subayı: "Roket saldırılarına artık tahammülümüz kalmadı, İsrail felç oldu ve 9 milyon İsrailliden 8 milyonu barınaklara gitti!"

 

4.     İsrailordusunun yahudilere yönelik yayınladığı mesaj: “Düşüşler ve patlamalar hakkında görüntüler mi paylaşıyorsunuz? Düşmana yardım ediyorsunuz! Sorumluluk bizde, düşüş noktalarını paylaşmayın!”

 

5.     İsrail, askeri üslerinde ölen askerlerinin kimlik bilgilerini bizimle paylaşacak değil tabi ki.

 

6.     Bu mesaj her şeyi özetliyor; "Bu durumun ne kadar tarihi olduğunu açıklığa kavuşturmak için söylüyorum. Siyonizm ile savaşımızın tarihinde Tel Aviv'e böyle bir saldırı hiç olmadı. Asla. 75 yıldır böyle bir şey hiç olmadı! Bunu izlerken ne kadar çok duygu yaşadığımı bilemezsiniz. Bu, hayatımda gördüğüm en iyi şeylerden biri. Hayatım boyunca bu cezayı bekledim."

 

7.     İsrail’e yönelik füze saldırılarında İsrail'in zarar görmediğine dair bütün bilgi ve iddialar tamamen İsrail propagandasıdır. İsrail ve Amerika'nın bunu yapmaktaki amacı belli, açık bir şekilde kuyruğu dik tutmak ve dokunulmaz olmak zorundalar ve bu savaşın psikolojisi açısından anlaşılır ama Müslümanların bu propagandaya alet olmasının nedenini anlamak güç.